Ansvar som handledare samt tips från Jarla Trafikskola Stockholm
Det är viktigt att du som handledare är förberedd på att du har fullständigt ansvar när du ska övningsköra med din elev. Det är du som ansvarar för att eleven följer trafikregler och avgör när eleven är redo för nästa steg i sin utbildning.
Som handledare ska du:
· Vara en god förebild, ge stöd åt din elev och förmedla ett körsätt som präglas av hänsyn till medtrafikanterna.
· Planera körutbildningen.
· Säkerställa att eleven följer trafikregler och kör på ett säkert, risk- och miljömedvetet sätt.
· Ha ett stort moraliskt ansvar. Det handlar om att fostra en trafikant – inte att se till att eleven får ett körkort så snabbt och billigt som möjligt. Unga förare löper under de första åren med körkort flera gånger större risk att råka ut för en olycka än mer erfarna förare. Att minska riskerna genom att tidigt få in ett säkerhetsmedvetande hos eleven är en god investering.
Hjälpmedel i utbildningen
För att bli godkänd som handledare för behörighet B måste du ha gått en introduktionsutbildning tillsammans med din elev (kan genomföras vid separata tillfällen). I samband med utbildningen får du vägledning och handfasta tips som är till din hjälp inför handledarrollen. Du och din elev kan också anlita en trafikskola, och fråga om hjälp om hur utbildningen ska planeras på bästa sätt. Vissa läromedelsproducenter och trafikskolor har studiematerial för er som planerar att träna helt eller delvis privat. Varva gärna privat övningskörning med körning på trafikskola, då får eleven en kvalitativ utbildning tillsammans med mängdträning.
Övningskörningens innehåll Fordonet
Gör en säkerhetskontroll eller en del av den före varje körövning. Då blir det naturligt för eleven att göra en sådan kontroll före varje körning också i fortsättningen.
Manövrering
Vi utgår från att du som handledare är en van och skicklig förare, däremot kanske du har begränsad erfarenhet av att lära andra köra. Ha inte för bråttom med att ge er ut i trafik, i början är det viktigt att öva på platser där det inte finns annan trafik som distraherar eleven. Första steget är att eleven ska klara att manövrera fordonet säkert. Att arbeta mycket med grundläggande manövrering gör att eleven börjar automatisera kunskaperna och på så sätt får mer utrymme att koncentrera sig på trafiken. Öva gärna manövrering lite längre än vad som är absolut nödvändigt, det gör det lättare för eleven att klara av den fortsatta utbildningen.
Körning i olika trafikmiljöer
Tänk på att kombinera teori och praktik, när ni börjar köra i trafik. Gå igenom den teoretiska delen tillsammans, speciellt viktigt är det att du lyfter fram människans begränsade förmåga och trafikens förrädiska situationer i rätt skede av körutbildningen.
Välj i början platser med lite trafik, öka därefter svårighetsgraden efterhand. Öva i halka, mörker eller andra besvärliga förhållanden först när du är säker på att din elev kan klara de speciella kraven och omständigheterna.
I slutet av utbildningen ska eleven kunna köra säkert, miljömedvetet och självständigt i alla slags trafikmiljöer.